Båtpuss – trinn for trinn

Gjør deg klar til årets båtsesong

Båtpuss – trinn for trinn
Det nærmer seg påske, varmende vårsol og kvalitetstid med båten. Vår samarbeidspartner, Jotun, gir deg her sine beste tips til vårpuss av båt.
Vask av båt og motor
Begynn med å vaske båten grundig med f.eks. BoatWash, blandet 1:50 – 1:100 med vann. Dette produktet kan også brukes på svært skitne flater, bland da med vann i forholdet 1:20. Vask med svamp, eller børste, og skyll godt med vann. Motoren vaskes ved å påføre ufortynnet BoatWash. La det virke i 5–10 minutter og skyll med vann. Bruk børste på områder som er svært skitne.

Rens og polering
Fortsett med grundig rens av skroget. Her kan du bruke Marine Polish på nyere skrog som er i god stand, eller Marine Rubbing hvis skroget er svært skittent, og for å fjerne oksidering (nedmatting). For å få resultatet best mulig, anbefales maskinpolering med lamullspad sammen med begge disse produktene. Etter bruk av Marine Polish, eller Marine Rubbing, er det viktig å beskytte skroget og forsegle poleringen. Til dette anbefales Hard Wax. Husk at det er rens som gir glans, mens voksen gir beskyttelse.

Påføring av bunnstoff
Sørg for at overflaten som skal males er hel og tørr. Sørg også for at du har riktig type bunnstoff og sjekk gjerne i malingsprodusentene sine brosjyrer og nettsider for mer veiledning. Merk opp vannlinjen og dekk til områder som ikke skal males. Rør opp malingen godt før påføring. Dette er spesielt viktig for bunnstoff. Bruk løsemiddelbestandig, korthåret mohairrull og/eller pensel av god kvalitet. Påfør det anbefalte antall strøk. Det er viktig å ha nok filmtykkelse for å få god nok beskyttelse gjennom hele sesongen. I dag er selvpolerende bunnstoff det aller vanligste å bruke, for god beskyttelse og enkelt vedlikehold. Produktet NonStop har fått topp karakter i tester.

Påføring av bunnstoff til drev, trimplan, propeller og andre lettmetaller
Til drev, trimplan propeller og andre deler av aluminium, anbefales Aqualine Optima eller NonStop i grå eller hvit. Aqualine Optima er enkel å påføre direkte fra sprayboks. Sørg for at tidligere ubehandlede overflater er avfettet, rengjort og grunnet med Vinyl Primer.

Rengjøring av teakdekk og andre tredetaljer
Båtens teakdekk og andre tredetaljer av teak, renses med Teak Cleaner. Påfør med pensel, eller rull, og la virke i ca 10 min. Ved behov kan dekket skrubbes med korthåret skrubb. Skyll godt med ferskvann. For beskyttelse av treet, påfør Teak Sealer eller Teak Oil med klut, eller svamp, og størk av overskytende med lofri klut. Husk at treporene åpnes ved bruk av Teak Cleaner og må lukkes igjen med hjelp av Teak Sealer eller Teak Oil, ellers trenger smuss enklere inn og gjør treet skittent fortere.

Rengjøring av kromdetaljer
For rengjøring av detaljer i krom og rustfritt stål, bruk Chrome Polish. Poler med lofri klut, lamullspad eller fint polerpapir for å få en høyglanset overflate.

Rengjøring og beskyttelse av gummidetaljer
Gummilister, fendere og andre gummidetaljer rengjøres med RIB Cleaner. Blandes normat 1:2 med vann, men kan også brukes ufortynnet ed grov rengjøring. Påfør deretter RIB Shine med klut eller svamp. Det forhindrer uttørring av gummien og gir langvarig beskyttelse.

Rengjøring og impregnering av tekstiler
Kalesjer og andre tekstiler rengjøres med Textile Cleaner. Påfør med svamp, eller klut, og la virke i ca 10 min. Ved behov, skrubb lett med svamp og skyll med vann. Jordslag fjernes med Mildew Remover (bør kun brukes på fargeekte tekstiler!). Avslutt med å impregnere tekstilene med Textile Watershield som dusjes på helt tørt underlag. Husk at sømmer er ekstra tykke og kan kreve noe lenger tørketid enn resten av kalesjen.

For flere tips og produktinformasjon, se Jotun sitt e-magasin, eller www.jotun.no.
  • Bilder knyttet til artikkel:

Meld deg på vårt nyhetsbrev